Search here...
TOP
Food & Drink I love soep

Pompoensoep met geroosterde zoete aardappel

Oktober en november zijn toch dé pompoen-maanden bij uitstek vind ik.  Of je ze nu uitkerft voor Halloween, of in mootjes hakt in de keuken, pompoenen horen gewoon bij de herfst.  Deze pompoensoep met geroosterde zoete aardappel geeft een lekkere “twist” aan gewone pompoensoep! Zelfs de hubby vond het een geslaagde combo. 🙂

Vorige week heb ik voor vrienden op bezoek een pompoengratin gemaakt (ja, die komt er ook nog aan!) en met de overschot van mijn muskaatpompoen besloot ik soep te maken. Tegelijkertijd was ik zoete aardappelen aan het roosteren om mijn lunches voor de week te maken (meal preppen!) … tot ik het idee kreeg om wat geroosterde zoete aardappelen aan mijn soep toe te voegen.  Een schot in de roos, zo bleek! Et voilà, het ontstaan van deze pompoensoep met geroosterde zoete aardappel.

Wat heb je nodig voor deze pompoensoep met geroosterde zoete aardappel:

– ik schat dat ik nog een 600-700 gram overhad van mijn muskaatpompoen
– 1,5 liter water
– 2 middelgrote wortels
– 2 sjalotjes
– 2 vetarme kippenbouillonblokjes van Liebig (die hebben een veel intensere smaak als Knorr)
– 2 kleine of 1 grote zoete aardappel (40 minuten geroosterd op 200 C°)
– zeezout met rozemarijn
– Olijfolie
– 150 ml halfvolle room

Zo doe je het:

– verwarm de oven voor op 200 C°
– schil de zoete aardappelen, snij ze in stukken en doe ze in een kom
– overgiet met een scheutje olijfolie en kruid ruimschoots af met het zeezout met rozemarijn
– Stort de aardappelblokjes uit op een bakplaat en rooster ze +/- 40 minuten in de oven (ik heb ze 20 min. op 200 C° gezet en 20 min. op 180 C°)

Zoete aardappelblokjes met olijfolie, zeezout en rozemarijn gemengd.

Zoete aardappelblokjes met olijfolie, zeezout en rozemarijn gemengd.

zoete-aardappel-roosteren-in-de-oven
– Schil de muskaatpompoen, en snij deze in stukken
– Schil en snij ook de sjalotjes en de wortelen in stukjes
– Neem een grote pot, en doe alles erin
– Overgiet met de anderhalve liter water, en doe de twee bouillonblokjes erin
– Breng aan de kook, verwijder het deksel en laat ruim een half uur doorkoken zonder deksel (laat een deel van het water verdampen)
– Neem de aardappelen – als ze klaar zijn – uit de oven, en doe deze bij de soep
– Mix het geheel en proef even. Ik heb er nog een koffielepel zout met rozemarijn aan toegevoegd.
– Doe de room erbij en je pompoensoep met geroosterde zoete aardappel is klaar!

Pompoensoep met geroosterde zoete aardappel, afgewerkt met zonnebloem -en pompoenpitten.

Pompoensoep met geroosterde zoete aardappel, afgewerkt met zonnebloem -en pompoenpitten.

Ik heb het geheel afgewerkt met wat geroosterde zonnebloem -en pompoenpitten.
Laat het smaken, en laat gerust een reactie achter!
Ik lees het met veel plezier! 🙂

Pompoensoep met geroosterde zoete aardappel
Prep time:
Cook time:
Total time:
Pompoensoep met geroosterde zoete aardappel, afgewerkt met in de pan geroosterde zonnebloem – en pompoenpitten.
Ingredients
  • – 600-700 gram muskaatpompoen
  • – 1,5 liter water
  • – 2 middelgrote wortels
  • – 2 sjalotjes
  • – 2 vetarme kippenbouillonblokjes Liebig
  • – 2 kleine of 1 grote zoete aardappel (40 minuten geroosterd op 200 C°)
  • – zeezout met rozemarijn
  • – Olijfolie
  • – 150 ml halfvolle room
Instructions
  1. – verwarm de oven voor op 200 C°
  2. – schil de zoete aardappelen, snij ze in stukken en doe ze in een kom
  3. – overgiet met een scheutje olijfolie en kruid ruimschoots af met het zeezout met rozemarijn
  4. – Stort de aardappelblokjes uit op een bakplaat en rooster ze +/- 40 minuten in de oven
  5. (ik heb ze 20 min. op 200 C° gezet en 20 min. op 180 C°)
  6. – Schil de muskaatpompoen, en snij deze in stukken
  7. – Schil en snij ook de sjalotjes en de wortelen in stukjes
  8. – Neem een grote pot, en doe alles erin
  9. – Overgiet met de anderhalve liter water, en doe de twee bouillonblokjes erin
  10. – Breng aan de kook, verwijder het deksel en laat ruim een half uur tot 45 minuten doorkoken zonder deksel
  11. – Neem de aardappelen – als ze klaar zijn – uit de oven, en doe deze bij de soep
  12. – Mix het geheel, proef, en kruid bij indien nodig
  13. – Doe de room erbij
  14. Je pompoensoep met geroosterde zoete aardappel is klaar!

 

Veel liefs & Stay Healthy,
Tamara

DIT VIND JE VAST OOK LEKKER:

Thaise courgettesoep met curry en kokos

Thaise courgettesoep met curry en kokos

Geroosterde paprikasoep met pastinaak

Geroosterde paprikasoep met pastinaak

Heerlijke courgette gratin! Glutenvrij en koolhydraatarm

Heerlijke courgette gratin! Glutenvrij en koolhydraatarm

 

 

 

«

»

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *