Search here...
TOP
Diner Food & Drink Lunch

Bloemkool & broccoli “puree” – een fantastisch koolhydraatarm alternatief!

Ok, bloemkool & broccoli “puree” klinkt niet erg sexy.  Maar, … als ik je zeg dat dit écht heel lekker is én super gezond?  Per portie verorber je maar liefst +/- 500 gram pure groenten, vitamientjes, vezels, … ik varieer er echt eindeloos mee!  Try me 🙂  Eigenlijk komt het idee van een recept van Pascale Naessens: bloemkoolpuree met garnaaltjes, en dat is mij zo goed bevallen dat ik dacht bij mezelf: “he, waarom niet hetzelfde doen met broccoli?” Het past echt perfect bij een sappig stuk gerookte zalmfilet, of met granen & noten.  Je zal hier nog één en ander verrassends zien verschijnen met dit als basis. 🙂

Het recept voor deze bloemkool & broccoli “puree”is eigenlijk heel eenvoudig.  Wat je wél nodig hebt is een stomer.  Je kan de groenten koken in water, maar stomen is zoveel sneller en bewaart de kostbare vitaminen zoveel beter.  Jàren geleden heb ik de Vitasaveur van Seb gekocht – tot grote ergernis van mijn hubby – die beweerde dat ik dat ding nooit ging gebruiken en dat al die onderdelen een “afwas-hel” zijn.  Ok, ik geef toe dat ik wel al eens keukenapparaten heb gekocht die na 1 keer de kast invliegen om nooit meer gebruikt te worden, dus ik begreep zijn terughoudendheid.  Maar, diep vanbinnen wist ik dat ik dit heel veel ging gebruiken.  Ik ging ervoor, en schafte mij dus die Vitasaveur aan voor iets van een 50 Euro. Ondertussen is er een nieuwe versie van de Vitasaveur heb ik gezien op hun website.  Wat een succes! Ik kook zo goed als niks meer in water, en heb mijn Vitasaveur ondertussen tot op de draad versleten. LOL.

Meestal doe ik mijn “grote” boodschappen in de Colruyt, en dan haal ik ook hun diepvries broccoli en bloemkool, die verpakt zijn per anderhalve kilo, denk ik.  Bij thuiskomst gaan die metteen de stomer in.
broccoli in stomer

Ik stoom ze 20-25 minuten tot ze echt volledig gaar zijn, en ik er gemakkelijk in kan prikken met een vork.  Daarna giet ik ze over in een grote pot, zodat ik mijn stomer opnieuw kan vullen met een nieuwe lading.

Broccolipuree

Dan overstrooi ik het geheel met een vetarm bouillonblokje “groenten” van Liebig.  Sorry Knorr, maar ik vind persoonlijk de bouillonblokjes van Liebig honderd keer beter van smaak. En dan? Ja, mixen maar he? Ik gebruik hiervoor een staafmixer.  Ik zorg er wel voor dat ik nog een beetje “beet” heb, en dat het geheel dus niet “plat” gemixt is. Je kan ook een puree-stamper gebruiken.

bloemkoolpuree met staafmixer

En last but not least, verdeel ik alles over potjes en vries ik alles in.  Dit is een super uitkomst als je laat thuiskomt van je werk.  Geen gedoe, microgolf in, en genieten van een heerlijke gezonde maaltijd met een kruidige kipfilet of een moot gerookte zalm. Koolhydraatarm, super gezond, tijd winnend.  Wie zegt daar nu nee tegen?

Broccolipuree4

Sinds ik dit heb “ontdekt” staat dit steevast elke week wel ergens op het menu.  De bouillonblokjes van Liebig maken het écht lekker, en je kan altijd een aardappel toevoegen mocht je dit willen.  Dan krijg je eigenlijk een soort “stoemp”.  Of een beetje room voor meer smeuigheid.

Hoe dan ook, laat het smaken!

Veel liefs en Be Healthy,
Tamara

DIT VIND JE VAST OOK LEKKER:

Bloemkool puree met garnalen, truffelolie en walnoten

Bloemkool puree met garnalen, truffelolie en walnoten

Puree van broccoli met volkoren spelt en pistachenoten

Puree van broccoli met volkoren spelt en pistachenoten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«

»

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *