Search here...
TOP
Food & Drink Ontbijt

Homemade Granola

Krokante, crunchy Granola … ver-sla-vend lekker! Voor àlle granola-lovers én voor diegene die er zich nog nooit aan gewaagd hebben: deze homemade granola is rijkelijk gevuld met héérlijke noten en pitten, en klaar in amper 30 minuten! Supereenvoudig en krakend gezond! Lees snel verder voor het recept!

Homemade Granola vult je huis met een overheerlijke geur van gebakken koekjes én je maakt hem exàct zoals jij het wilt!  Je kan iets minder noten gebruiken en wat gedroogd fruit toevoegen zoals moerbeien, rozijnen, gedroogde mango, gojibessen,… voor een fruitige smaak.  Geen suiker? Perfect, met 2 eetlepels agavesiroop zit je alvast veel gezonder dan wat je kan vinden in de winkelrekken én bovendien heb je een ruime hoeveelheid (+/- 0.5 kg) granola in minder dan 30 minuten!   Ik moet wel waarschuwen: zo’n pot Homemade Granola is een “risico” in de kast! Haha…gelukkig een “gezond risico”! 🙂

De moeilijkheidsgraad? Geen! 🙂 Gewoon alle ingrediënten in een pot kappen, roeren en uitstorten op een bakplaat.  Het is eenvoudiger dan koekjes bakken!

homemade granola basis

Dit heb je nodig:

100 gram havervlokken (Deze heb ik bij Pit-Pit besteld, en ik was heel tevreden van de snelle verzending! Het pakketje is perfect toegekomen!)
100 gram speltvlokken
80 gram noten (hazelnoten, amandelen, cashewnoten, pecans, macadamia,…wat je in huis hebt en wat je graag eet.) – ik heb voor deze granola hazelnoten, walnoten en amandelen gebruikt en afgewerkt met een paar pecannoten.
50 gram pitten (pompoenpitten, zonnebloempitten, lijnzaad, chiazaad, sesamzaad, …) – ik heb pompoenpitten gebruikt en sesamzaadjes
40 gram kokosschilfers (geen poeder!) Dat heb ik gewoon bij de Delhaize gevonden, ongesuikerd natuurlijk.
2 eetlepels agavesiroop (honing kan ook, maar dat “kleeft” meer waardoor je wat meer moet omscheppen bij het mengen)
2 eetlepels kokosolie en 1 eetlepel water
Specerijen: snufje zout, 1 kl vanillepoeder, 1 kl kaneel, 1 kl kardemom

homemade granola ingrediënten Zo maak je deze Homemade Granola: 

Verwarm je oven voor op 175°C.
Neem de bakplaat en leg er zo’n velletje bakpapier op.
Ik heb eerst de noten in mijn mini “hakker” van Piet Huysentruyt gestoken, en een paar keer “gepulst” zodat de noten in grove stukken gehakt waren. Je hoeft dit natuurlijk niet te doen, maar vooral de amandelen – die toch vrij groot zijn – wilde ik liever in kleinere stukken.
Daarna neem je een grote mengkom en meng je als eerste de droge ingrediënten samen met de specerijen (behalve de kokosschilfers! Deze hou je het best apart.)  Ik heb zo’n grote houten lepel gebruikt.
Voeg daarna de agavesiroop, kokosolie en het water toe.  Meng nu alles heel grondig onder elkaar zodat alle droge ingrediënten een laagje “nat” hebben.
Stort het mengsel uit op de bakplaat en plaats het 10 à 15 minuten in de oven.
Als het goed is, heb je nog altijd je potje kokosschilfers staan?  Neem de bakplaat na 15 minuten uit de oven, en “meng” de granola-in-wording” opnieuw.  Voeg je kokosschilfers toe.
Zet opnieuw in de oven gedurende 10 minuten. (Ik had de kokosschilfers er vanaf het begin bij gedaan, en sommige waren een beetje zwart geworden. 🙂 Vandaar de tip om ze er pas halverwege aan toe te voegen)

De granola voor hij in de oven gaat, uitgestort op een bakplaat.

De granola voor hij in de oven gaat, uitgestort op een bakplaat.

De Homemade Granola, récht uit de oven, heerlijk goudgeel gekleurd!

De Homemade Granola, récht uit de oven, heerlijk goudgeel gekleurd!

Voilà, je mag fier zijn op jezelf! Je Homemade Granola is een feit!

Homemade Granola

Granola is heerlijk in Griekse yoghurt, maar ook als snack “uit het vuistje” of met gegrild fruit! 🙂 Abrikozen en verse ananas lenen zich perfect om in te wrijven met honing en in een grillpan te gooien. Abrikozen grill je in 30 seconden, en voor de ananas reken je een minuutje per zijde. Hieronder vind je alvast de link naar beide recepten. Smakelijk!

Ontbijt-inspiratie met deze Homemade Granola: 

Kokos kwark met gegrilde abrikozen en krokante granola

Kokos kwark met gegrilde abrikozen en krokante granola

Piña Colada Breakfast Bowl met gegrilde ananas & homemade granola

Piña Colada Breakfast Bowl met gegrilde ananas & homemade granola

 

 

 

 

 

 

 

Homemade Granola
Author: Lovely Healthy (Tamara)
Prep time:
Cook time:
Total time:
Ingredients
  • 100 gram havervlokken
  • 100 gram speltvlokken
  • 80 gram noten
  • 50 gram pitten
  • 40 gram kokosschilfers
  • 2 eetlepels agavesiroop
  • 2 eetlepels kokosolie en 1 eetlepel water
  • Specerijen: snufje zout, 1 kl vanillepoeder, 1 kl kaneel, 1 kl kardemom
Instructions
  1. Verwarm je oven voor op 175°C.
  2. Neem de bakplaat en leg er een vel bakpapier op.
  3. Optioneel: hak de noten in kleinere stukken
  4. Neem een grote mengkom en meng eerst alle droge ingrediënten samen met de specerijen (behalve de kokosschilfers!
  5. Voeg daarna de agavesiroop, kokosolie en het water toe.
  6. Meng nu alles heel grondig onder elkaar zodat alle droge ingrediënten een laagje “nat” hebben.
  7. Stort het mengsel uit op de bakplaat en plaats het 10 à 15 minuten in de oven.
  8. Neem de bakplaat na 15 minuten uit de oven, en “meng” de granola-in-wording” opnieuw. Voeg je kokosschilfers toe.
  9. Zet opnieuw in de oven gedurende 10 minuten.
  10. Uit de oven halen en laten afkoelen. Onmiddellijk proeven mag! 🙂

 

Hoe eet jij liefst je Homemade Granola? Laat het gerust weten!
Veel liefst & Stay Healthy,
Tamara

 

DIT VIND JE VAST OOK INTERESSANT:

Chiazaad pudding met kokos mango en passievrucht

Chiazaad pudding met kokos mango en passievrucht

Superfoods Breakfast Bowl

Superfoods Breakfast Bowl

Gezond ontbijt met toast ei en avocado & salade van meloen, feta en basilicum

Gezond ontbijt met toast ei en avocado & salade van meloen, feta en basilicum

«

»

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *