Ik heb een geheim …

Het gloednieuwe jaar 2017 vraagt om een open en transparante start, en ik? Ik loop al 6 maanden rond met een geheim.  Misschien heb jij het gemerkt? Of heb je gezien dat er minder receptjes op de blog komen, of wat minder postjes in het algemeen? Tijd om jullie de waarheid te vertellen…

IK. BEN. ZWANGER!  En hop … het is eruit!  Jullie blij, ik blij, iedereen blij! 🙂

En dat verklaart natuurlijk onmiddellijk waarom er de laatste maanden wat minder gepost is geweest.  Niet omdat mijn passie verdwenen is, maar meer omwille van een dodelijke-ongekende-en-genadeloos-toeslaande vermoeidheid, een maag die erg lastig deed, en een neus waarop menig jachthond gewoon stikjaloers zou zijn!
Beetje moeilijk om receptjes te creëren als plots je neusharen gaan krullen bij het ruiken van kipfilet of tomaten. 🙂  Oh, en gooi daar nog eens bij dat ik extra moet opletten voor toxoplasmose (dus geen rauwe groenten), en je begrijpt meteen dat de helft van de koelkast “uit den boze” is.

En dan is er de hele ontdekking! En de zoektocht naar originele manieren om je beste vrienden en familie in te lichten, vervolgens iederéén in te lichten (lees: àlle weekends bezet sinds begin oktober tot het einde van het jaar), doktersbezoeken, geboortelijsten samenstellen, kinderkamer gaan zoeken, voor jezelf nieuwe kleren gaan zoeken, enfin, tijd. te. kort. Het liefst had ik even op een onbewoond eiland willen gaan zitten om na te denken en al die dingen in alle rust uit te pluizen, én om een brief te schrijven naar de Kerstman of hij mij misschien zo’n “ezeltje” cadeau zou willen doen voor de feestdagen.  Ja hoor Mr. Kerstman, ik ben héél erg braaf geweest! *kuch*

Onnodig te zeggen dat we dolgelukkig zijn! 🙂
Maar ik zou mezelf niet zijn, mocht ik geen vleugje sarcasme door deze blogpost laten waaien 🙂 dus laten we het even hebben over … de dingen die je nièt vindt op Google. 🙂 De kleine kantjes en kwaaltjes die een zwangerschap ook met zich meebrengt, maar waarvoor je géén heads-up krijgt en straffer nog … waar je bijna niet zou mogen over spreken want je hoort op een grote roze wolk te zitten.  9 maanden lang.  Uhum. Tuurlijk!

Mijn zwangerschapservaringen – Deel I 

Het advies om “gezond te eten en veel te bewegen”

Natuurlijk is gezond eten belangrijk, en àlle zwangere vrouwen zullen het beamen: we doen ons best!  Maar, dan is er de realiteit van een misselijke maag en een vermoeidheid … die – als je nog niet zwanger bent geweest – gewoon ongekend is.  De dag doorkomen zonder dat je collega’s merken dat je al 4 uur misselijk bent, en het volhouden tot 17h is al een héle prestatie op zich!  Op sommige dagen was ik gewoon trots op mezelf dat ik niet ààn mijn bureau in slaap was gevallen. Bewegen?!   Wat een leuk advies, maar de eerste maanden … forget it. Luister gewoon lekker naar je eigen lichaam en rust. Punt. Die fitness loopt niet weg…

En gezond eten? Ik ben er zo van overtuigd dat ook jij je uiterste best gaat doen, maar let’s face it … je maag is niet je beste vriend die eerste 4 maanden! Ik werd zo misselijk als een hond van smoothies. Jawel, je leest het goed, misselijk worden van super gezonde smoothies. Niet iedereen heeft er last van, en ik kruis mijn duimen voor jou! 🙂 En als het wel zo is, dan zal je al lang blij zijn als je iets vindt dat niet op je maag blijft liggen voor een uur of 3. Als dat een stuk chocolade is. So be it. Serieus: Let it go.  Even volhouden, rond 16 weken is die ellende voorbij. Tot dan, zoeken, experimenteren wat jouw maag en jouw neus wél kunnen hebben en go with the flow.

Je mag geen koffie en alcohol drinken als je zwanger bent!

Negen maanden zonder een druppel alcohol klinkt niet echt als een feest, en zeker niet als je – net als ik – houdt van een goed wijntje.  Na de feestdagen, en na ondertussen 6 maanden “droog” denk ik steeds vaker aan die badges van AA met “6 months sober”.  Wanneer je dan een kei-lieve hubby hebt als de mijne, dan staat hij misschien straks thuis met een fles Codorniu Cava 0%.  Hij had die gevonden bij Delhaize, die – speciaal voor de feestdagen – een alcoholvrij alternatief in hun assortiment hadden. En het beste van alles? Die Cava was écht lekker!
Nog een geweldige apéro “fop-truck” voor de eerste maanden: Appletiser.  Uitgegoten in een Champagne -of Cava glas zie je geen verschil met echt Cava.

Oh, en I hate to break the news … maar als je dacht dat de lijst met “verboden dingen” stopte bij koffie en alcohol, think again. 🙂 Ook sushi moet eraan geloven, rauwe groenten, rauwe eieren, oesters, gerookte zalm, rauw vlees (dus ja, een steak op restaurant wordt “bien cuit”. Smakelijk!), brie, camembert of andere zachte kazen, versgemaakte chocomousse, tiramisu, spaghetti vongole, … en it goes on and on.  Om dan nog even héérlijk stil te staan bij het feit dat je ondanks dat “gezonde en strenge” dieet élke week een beetje bijkomt! Gooi die weegschaal eruit jong. 😉

Zwanger zijn doet je blaas krimpen! 

Opstaan om ‘s nachts te gaan plassen niet leuk? Wacht tot er een baby in je buik zit die je blaas gebruikt als trampoline en lustig zit te “duwen” met de voetjes. Om dan de volgende dag doodleuk van je collega’s te horen “dat je er precies een beetje moe uitziet” en “dat je als zwangere vrouw voldoende moet rusten”.

Waar is dat ezel’ke dat geld s***t?!

Oh, je denk dat ik het heb over de hele uitzet? Neen. Nog niet.  Ook met een steeds boller wordend buikje wil je toch nog altijd een beetje elegant en “vrouwelijk” voor de dag komen. Dat kan, maar breek je spaarvarken maar open! Met €40 voor een topje, een “bomma-onderbroek” (die je tóch nog nodig zult hebben), €70 voor een jeans, €200 voor een vest, … denk je écht twee keer na voor je je kleerkast enthousiast vult met stukken die je straks niet meer kan dragen.  Tip 1: zoek eens héél diep in je garderobekast! Je vindt écht wel een paar stuks die nog passen, zeker de eerste maanden: een wijd jurkje, een rekbare rok, een losse blouse,… Tip 2: H&M Mama collectie. Betaalbare mode voor aanstaande mama’s en degelijke kwaliteit.  Ik ben hélemaal fan van hun jeansbroeken!

Zwangerschapshormonen zorgen voor constipatie!

Veel water drinken, veel vezels eten, veel bewegen, … allemaal tips voor een gezonde darmfunctie.  Ja, maar niet als je zwanger bent. Als je buik in de eerste weken wel heel erg snel “dikker” wordt ligt dat misschien niet aan je baby maar wel aan een verstopping. Constipatie. Voilà, het is gezegd.  Zwanger zijn zorgt voor (serieuze) constipatie.  Fruit, groenten en veel water drinken doen de truck niet, je hebt zwaarder geschut nodig. 🙂 Proberen en testen wat voor jou darmen werkt is het beste wat ik kan aanraden. Wat vond ik helpen?
5 à 6 gedroogde pruimen op een nuchtere maag, gevolgd door een glas fruitsap.
Groene kiwi’s en een glas water op mijn nuchtere maag.
Forlax – een godsgeschenk! Dit heb ik echt élke dag genomen, soms in combinatie mét pruimen en sinaasappelsap. Whatever does the trick!

Je innerlijke godin krijgt het zwaar te verduren

Vergeet wat je leest op het internet.  Als het te mooi is om waar te zijn, dan is het meestal ook niet waar.  Er zullen ongetwijfeld uitzonderingen zijn, maar je libido hangt niet aan het plafond als je zwanger bent.  Opgezwollen buik, darmen die in de verdrukking zitten, een maag die wordt samengeplet, extra kilo’s, vermoeidheid … doen je innerlijke godin geen goed! Een tip: wees lief voor jezelf. Een mooie BH (ja die bestaan! :-)) en een mooi jurkje doen wonderen!  Ga samen op ontdekking wat je nieuwe lijf prettig vindt, you’ll find it!

Benen scheren, teennagels lakken en schoenen aandoen.

Het is niet omdat je boller en boller wordt dat je jezelf niet meer verzorgt! Jammer genoeg begint na een maand of zes die buik serieus in de weg te zitten, en van hieraf aan is het alleen nog bergaf. 🙂 Neen, ik ben niet van plan om de komende 3 maanden de natuur de vrije loop te laten of de verloskamer binnen te waggelen met bosaap-benen! Schaaaaaat … kan je even komen helpen aub? 🙂

Een bolle buik is géén publieke attractie. Mijn bump. Hands off.

Vaak lief bedoeld, maar mensen die ten pas en ten onpas je buik aanraken. Oooooh, mag ik eens voelen?  Hoe moet je daarop reageren? “Ooooh, mag ik ook eens aan jouw buik voelen?” zou misschien wel wat wenkbrauwen doen fronsen. 🙂 Of erger nog, mensen die gewoon – zonder pardon – een hand op je buik planten.  Kom ik aan jouw buik?  Neen.  Is het jouw bump? Neen.  Vind ik dat fijn? Neen!

Mijn bump. Mijn buik. Hands off.  Dank u.

Conclusie

Zwanger zijn is fantastisch, dat kleine wezentje-in-wording voelen in je buik is amazing! Maar … zwanger zijn is af en toe ook een pain in the ass met ongemakken, pijntjes waarvoor je niks mag nemen, kwaaltjes, slecht slapen, razende hormonen, vermoeidheid, … elke dag is er wel iets.  Dus, als een zwangere vrouw even een “klaag-momentje” wil inlassen: LET. HER. BE.  Haal er een déca’tje bij, een praline’ke en laat haar even vertellen.  Ze zal je dankbaar zijn. 🙂

Cheers & tot binnenkort, want de Healthy receptjes komen er weer aan!

Tamara

DIT VIND JE VAST OOK INTERESSANT

Courgette spaghetti met geroosterde paprikasaus en geitenkaasjes
Kleurrijke gevulde puntpaprika’s
Fruitige ontbijt pizza
 1. Beantwoorden
  JulieDS

  Hey Tamara,

  Nog eens proficiat!
  Tip indien je van plan bent om borstvoeding te geven kan je mooie/betaalbare kleren vinden die nu heel comfy zitten en mooi zijn en die na de zwangerschap als bv-kleding kunnen dienen om lekker makkelijk en discreet te kunnen voeden. Zie noppies, boobs-n-burbs enz.
  En rauwe groenten mogen wel he je moet ze alleen spoelen, spoelen, spoelen!!!😊

  Probeer ook te genieten van je buikje zal snel genoeg weg zijn! En geloof me, dan mis je het die vlinders en zelfs die voetjes in je blaas en maag 😉

  Ps als de volgende vraagt mag ik eens voelen en je vind het ongepast moet je eens super enthousiast vragen oh ja en mag ik aan jou buik voelen? 😂😂

  Grtjs xx

  1. Beantwoorden
   Tamara

   Merci Julie! 🙂
   Kledij “slim” uitzoeken is inderdaad de boodschap! Merci voor alle tips & genieten doe ik hoor, van élke dag en van élk schopje!
   Dikke bees xxx

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *