Search here...
TOP
Food & Drink Lunch Salade

Salade met biet, avocado en pompelmoes

Deze salade met biet, avocado en pompelmoes is een heerlijk zoet-frisse salade waar je smaakpapillen een dubbele salto van maken!  Samen met de zoete dressing écht een toppertje! Zoet, zuur, pittig, crunchy, … deze salade heeft het allemaal!  Salade saai?  Het zal alvast niet deze zijn! 😉

Vroeger lustte ik totaal geen bieten.  Ik had ze dan ook enkel rauw gegeten, in een smoothie.  Ik vond dat daar een geweldig “aarde” smaak aan zat.  Tot ik op restaurant – toevallig – gekookte biet op mijn bord kreeg en toch maar besloot om het nog eens te proberen.  Weg aarde-smaak, hallo zoete smaak! En ik … stomverbaasd. 🙂  Een paar weken geleden dacht ik bij mezelf: “goh, ik ga zélf eens iets met gekookte bietjes doen … we zullen wel zien”.  En wauw, ben ik er gek op! Echt lekker en zoet van smaak.  Dat bewijst toch nog maar eens dat de manier waarop iets wordt klaargemaakt toch echt een wereld van verschil kan uitmaken!

Bieten zijn ook supergezond, echte multi-vitamientjes! Ze zijn een bron van vitaminen en mineralen zoals magnesium, kalium, vezels, fosfor en ijzer. Rode bieten ontgiften, en verjagen bleekheid, vermoeidheid, bloedarmoede en zuiveren je bloed en je lever!  Ze barsten van de antioxidanten, verlagen de bloeddruk en het cholesterolgehalte en verhogen het uithoudingsvermogen.

Voor de regenboog salade met gebakken kikkererwten, en de salade met linzen , had ik een pak gekookte bio-bietjes gekocht met 6 bieten in.  😉 Ja, ik had het wat te “groot” gezien denk ik, haha.  Dus, wat doe je met left-over bietjes, 3 pompelmoezen die hun beste tijd hebben gehad in de koelkast, én een avocado die dringend opgegeten moest worden…?  Juist ja, je draait die in een super healthy salade!

Regenboog salade met geroosterde pompoen en kikkererwten

Regenboog salade met geroosterde pompoen en kikkererwten

Kleurrijke en pittige linzensalade met geroosterde butternut

Kleurrijke en pittige linzensalade met geroosterde butternut

[spacer height=”20px”]

Wat heb je nodig voor deze salade met biet, avocado en pompelmoes:

– 1 grote of 2 kleine voorgekookte bieten (groente afdeling in de Delhaize) in schijfjes of in blokjes gesneden (zie versie 1 en versie 2 op de foto’s hieronder)
– 1 halve pompelmoes – ofwel in schijfjes, ofwel in blokjes
– 1 halve avocado
– salade (ik heb veldsla met rode biet sprietjes gebruikt, kwestie van “in thema” te blijven 🙂 )
– 1 eetlepel pijnboompitten
– 1 eetlepel pompoenpitten
– een toefje luzerne -of prei scheuten

Ingrediënten biet-avocado-pompelmoes salade

[spacer height=”20px”]

Voor de zoete dressing:

– de ander helft van de pompelmoes, uitgeperst
– 1 eetlepel Maple Syrup, of agave, of honing (ik heb agave gebruikt)
– 1 eetlepel extra vierge olijfolie
– 1/2 koffielepel komijn
– super klein snufje zout

Timing:
10 minuten van jouw tijd!
Je kan ook werken met rauwe bieten, en die roosteren in de oven: snij het harde “poepje” en het groen eraf. Wrijf in met olijfolie en plaats in een voorverwarmde oven van 230°C gedurende 60 minuten.  Ze zijn klaar als je er gemakkelijk kan doorprikken met een vork.  Haal uit de oven, laat afkoelen, schil ze en snij in stukjes. Voor de “Duracellekes” onder ons – waaronder mezelf – kies voor de voorgekookte bio bietjes! Lekker handig.

Zo doe je het:

– Snij de bieten in “brunoise” oftewel – in mensentaal – in kleine blokjes
– Halveer de pompelmoes en snij de ene helft ook en klein blokjes, de andere helft pers – of knijp – je uit in een kommetje
– Doe de avocado in twee, en snij 1 helft eveneens in blokjes
– Neem je salade bij de hand
– voeg de agave siroop, olijfolie, komijn en het zout bij je uitgeperste pompelmoes en meng goed
– voor het “dresseren” heb ik gebruik gemaakt van dessert-ringen zoals deze. Alleen vond ik mijn ronde niet, dus is het een vierkant geworden. 🙂

Neem een bord, leg de dessert-ring erin en vul – in laagjes – met de bietjes, daarop de avocado, en daarop de pompelmoes.  Werk af met een toefje luzerne scheuten.
Daarrond leg je de salade, besprenkel met de dressing, de pijnboom -en pompoenpitten, en klaar!
Je kan ook gewoon alles op je bord leggen, maar voor de foto vond ik het wel zo netjes om te proberen de presentatie zo mooi mogelijk te maken, voor jullie lieve lezertjes. 🙂

Salade met grapefruit, biet en avocado

Versie 1 – als voorgerechtjes met schijfjes pompelmoes en biet

Héérlijke fris-zoete salade met rode biet, avocado en grapefruit

Versie 2 – als volwaardige salade met pompelmoes, biet en avocado in blokjes gesneden

Smakelijk!
Veel liefs, en Be Healthy!
Tamara

PS. Ik heb deze salade in 2-voud gemaakt, en de rest van mijn salade, pompelmoezen, en andere helft van de avocado in een “Salad in a jar” gedraaid. Dé perfecte meeneem-lunch én met de laatste overgebleven biet en pompelmoes-sap heb ik een smoothie gemaakt, mijn meeneem-ontbijt! Dat is meteen 3 in 1 en veel tijd gewonnen!

Klik op de foto’s om naar de receptjes te gaan:

Smoothie met biet-pompelmoes-frambozen

Turn the “BEET Up” Smoothie – gemaakt met het éne bietje dat ik nog over had!

salad in a jar biet avocado grapefruit

Verse “Salad in a Jar” met de andere helft van de salade, biet, pompelmoes. Dé perfecte meeneem-lunch!

«

»

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *